Droom je van een professionele boekenclub op jouw school? VideoKLuB helpt je die werkelijkheid maken!
De kennisclip en het kennisdossier boekenclub werden ontwikkeld binnen het project VideoKLuB. VideoKLuB vindt haar wortels in het Onderzoekende School?!-project van de Vrije Universiteit Brussel. VideoKLuB versterkt brede basiszorg in het onderwijs om het leren van alle leerlingen te bevorderen. Via videoreflectie biedt VideoKLuB leerkrachten een krachtige pauzeknop in de snelle realiteit van de klaspraktijk. Samen staan we stil bij keuzes, ontdekken wat écht werkt, en bouwen vanuit kleine, onderbouwde inzichten aan grote verbeteringen.
De kennisclips en kennisdossiers vormen een startpunt voor leerkrachten om hun klaspraktijk te versterken met evidence-informed strategieën. Ze bieden onderbouwde inzichten, praktische tools en inspirerende voorbeelden die direct toepasbaar zijn in de klas. Door deze kennis te benutten, kunnen leerkrachten krachtige leeromgevingen creëren waarin álle leerlingen maximaal groeien. Zo bouwen we samen aan sterk, onderbouwd en inclusief onderwijs.
Boekenclubs winnen snel aan populariteit als krachtig instrument voor professionele ontwikkeling in het onderwijs. Niet zonder reden: onderzoek toont overtuigend aan dat gestructureerde gesprekken over vakliteratuur leiden tot diepgaand leren, versterkt teamwerk en blijvende impact op de klaspraktijk. Leraren die samen lezen en reflecteren, bouwen niet alleen aan hun eigen expertise, maar dragen ook actief bij aan een gedeelde visie binnen het schoolteam.
De meerwaarde van boekenclubs zit in de unieke combinatie van cognitieve verdieping, sociale verbondenheid en organisatorisch rendement. Ze maken professionele ontwikkeling laagdrempelig, motiverend en duurzaam. Kortom: boekenclubs zijn geen vrijblijvende leeskringen, maar krachtige motoren van onderwijsvernieuwing en lerend leiderschap.
We zijn allemaal drukke onderwijsprofessionals en wanneer nieuwe inzichten gepubliceerd worden, lezen we die in kleine stukjes en wanneer we er de schaarse tijd ervoor gevonden hebben. Je leest dan het boek of artikel in verschillende keren en denkt tijdens die korte leesmomenten na over wat je las en hoe je dat in je dagelijkse praktijk kan integreren. Soms slaag je er zelfs in om snel iets neer te schrijven - een interessant inzicht of een verwijzing naar een werkvorm die je verder wil verkennen. En misschien lukt het je zelfs om over nieuwe technieken of mogelijke antwoorden op uitdagingen uit de dagelijkse praktijk te vermelden in de leraarskamer of in je vakgroep. Dit gebeurt allemaal incidenteel en ongepland en het zijn jouw eigen interpretaties.
Nieuwsgierig naar een boekenclub opzetten op school? Ontdek hoe je het doet in de kennisclip!
Wil je jouw school verrijken met een boekenclub? Laat het kennisdossier je gids zijn!