Zo pas je doelgerichte differentiatie effectief toe

Wil je graag doelgericht differentiëren in jouw klaspraktijk? VideoKLuB geeft je een antwoord op deze vraag via een to-the-point kennisclip en een verdiepend kennisdossier!

De kennisclip en het kennisdossier doelgerichte differentiatie werden ontwikkeld binnen het project VideoKLuB. VideoKLuB vindt haar wortels in het Onderzoekende School?!-project van de Vrije Universiteit Brussel. VideoKLuB versterkt brede basiszorg in het onderwijs om het leren van alle leerlingen te bevorderen. Via videoreflectie biedt VideoKLuB leerkrachten een krachtige pauzeknop in de snelle realiteit van de klaspraktijk. Samen staan we stil bij keuzes, ontdekken wat écht werkt, en bouwen vanuit kleine, onderbouwde inzichten aan grote verbeteringen.

 

De kennisclips en kennisdossiers vormen een startpunt voor leerkrachten om hun klaspraktijk te versterken met evidence-informed strategieën. Ze bieden onderbouwde inzichten, praktische tools en inspirerende voorbeelden die direct toepasbaar zijn in de klas. Door deze kennis te benutten, kunnen leerkrachten krachtige leeromgevingen creëren waarin álle leerlingen maximaal groeien. Zo bouwen we samen aan sterk, onderbouwd en inclusief onderwijs.

Doelgerichte differentiatie is een essentieel onderdeel van kwaliteitsvol en inclusief onderwijs. In een diverse samenleving waar leerlingen verschillen in onder andere voorkennis, interesses, tempo, motivatie, thuissituatie, (taal)vaardigheden en leerbehoeften, is het de opdracht van scholen om krachtige leeromgevingen te creëren waarin die diversiteit niet enkel wordt erkend maar ook actief en positief wordt ingezet om het leerrendement van elke leerling te maximaliseren.

 

Het uitgangspunt van doelgerichte differentiatie is helder en krachtig: alle leerlingen kunnen leren en groeien als ze de juiste ondersteuning krijgen. Verschillen tussen leerlingen worden niet gezien als hindernissen, maar als kansen om het leerrendement te verhogen. Dat leerrendement gaat verder dan alleen cognitieve ontwikkeling, het omvat ook metacognitieve en sociaal-affectieve groei. Differentiëren betekent dus niet dat je voor elke leerling een aparte les maakt, maar wel dat je bewust inspeelt op hun verschillen. Leerlingen bevinden zich immers op verschillende punten in hun leerproces: sommigen begrijpen nieuwe leerstof snel, terwijl anderen extra uitleg of oefening nodig hebben. Door goed te observeren wie wat nodig heeft, pas je leerdoelen, instructie, werkvormen en evaluatie doelgericht aan.

Benieuwd hoe je doelgerichte differentiatie succesvol inzet? Bekijk de kennisclip!

Media

Wil je je écht verdiepen in doelgerichte differentiatie? Duik in het kennisdossier!