Van begeleiding naar zelfsturing: groeien naar zelfstandigheid

Wil jij je leerlingen ondersteunen in het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfstandigheid? VideoKLuB helpt je op weg met een boeiende kennisclip en een onderbouwd kennisdossier.

De kennisclip en het kennisdossier groeien naar zelfstandigheid werden ontwikkeld binnen het project VideoKLuB. VideoKLuB vindt haar wortels in het Onderzoekende School?!-project van de Vrije Universiteit Brussel. VideoKLuB versterkt brede basiszorg in het onderwijs om het leren van alle leerlingen te bevorderen. Via videoreflectie biedt VideoKLuB leerkrachten een krachtige pauzeknop in de snelle realiteit van de klaspraktijk. Samen staan we stil bij keuzes, ontdekken wat écht werkt, en bouwen vanuit kleine, onderbouwde inzichten aan grote verbeteringen.

 

De kennisclips en kennisdossiers vormen een startpunt voor leerkrachten om hun klaspraktijk te versterken met evidence-informed strategieën. Ze bieden onderbouwde inzichten, praktische tools en inspirerende voorbeelden die direct toepasbaar zijn in de klas. Door deze kennis te benutten, kunnen leerkrachten krachtige leeromgevingen creëren waarin álle leerlingen maximaal groeien. Zo bouwen we samen aan sterk, onderbouwd en inclusief onderwijs.

In elke klas zitten leerlingen met dromen, talenten en mogelijkheden. Als leerkracht speel je een sleutelrol in hun groei, niet alleen op cognitief vlak, maar ook in hun ontwikkeling tot zelfstandige, zelfregulerende leerlingen. Zelfstandig leren betekent immers veel meer dan gewoon “alleen werken”: het draait om het vermogen van leerlingen om hun leren te plannen, te monitoren en bij te sturen, én om zichzelf te motiveren en evalueren.

 

De Vlaamse onderwijscontext stelt hoge verwachtingen aan leerkrachten. We willen onze leerlingen voorbereiden op een complexe, snel veranderende samenleving waarin levenslang leren en zelfsturing cruciaal zijn. Toch merken veel leerkrachten dat leerlingen vaak moeite hebben met het nemen van verantwoordelijkheid voor hun leerproces. Ze vergeten hun materiaal, stellen hun werk uit, of missen inzicht in hun eigen sterke en zwakke punten.

 

Onderzoek toont aan dat zelfregulerende vaardigheden sterk bijdragen aan leerprestaties, motivatie én welzijn. Bovendien blijkt dat leerlingen deze vaardigheden niet vanzelf ontwikkelen: ze moeten ze expliciet worden aangeleerd en geoefend, met ondersteuning en modeling door hun leerkrachten. Dit dossier wil daarom een brug slaan tussen theorie en klaspraktijk: hoe kunnen we als leerkracht effectief werken aan de zelfstandigheid van onze leerlingen?  

Wil je je leerlingen stap voor stap naar zelfstandigheid begeleiden? Start met de kennisclip!

Media

Klaar om jouw klas te laten groeien naar zelfstandigheid? Ontdek het kennisdossier!